Wij worden regelmatig benaderd met fiscale vragen of het fiscaal aantrekkelijk zou zijn om bijvoorbeeld in Portugal te genieten van de oude dag. Daarom hebben wij op onze website een tijd geleden een artikel gepubliceerd over het emigratieland Portugal en al haar fiscale voordelen.
Het gehele artikel “Dit is waarom bondscoach van Gaal in Portugal wil blijven wonen” is geplaatst op 27 juli 2021 op de website van RTL Nieuws.
Een kopie van het artikel is hieronder geplaatst.
Dit is waarom bondscoach Van Gaal in Portugal wil blijven wonen
Nog een paar formaliteiten, maar dan is voetbalbond KNVB rond met Louis van Gaal. Hij zal voor de derde keer aantreden als bondscoach. Opvallend: de belangrijkste man van het Nederlands voetbal zal niet in ons land, maar in Portugal wonen. En dat is niet alleen vanwege het lekkere weer.
Zijn komst lekte vorig week uit: Van Gaal neemt het stokje over van de ontslagen Frank de Boer en moet Oranje naar het WK van 2022 in Qatar zien te loodsen. In 2014 lukt hem dat: Oranje plaatste zich voor het WK in Brazilië en werd er derde.
Beide partijen zijn akkoord over een nieuw contract, meldde de NOS. Een van de onderdelen van dat akkoord is zijn verblijfplaats. Vanwege fiscale redenen blijft de trainer in Portugal, aldus De Telegraaf.
Resort
Van Gaal woonde jarenlang in een villa in het bekende resort Vale do Lobo, maar heeft dat volgens website Bekende Buren ingewisseld voor een appartement in een ander resort.
In Quinta do Lago kocht hij voor drie miljoen euro een ander optrekje. Voor dat geld krijgt hij een appartement van 240 vierkante meter. Het telt drie slaapkamers, vijf badkamers, een eigen zwembad en uitzicht op het meer.
Meerdere telefoontjes
Dat de voetbaltrainer in Zuid-Europa blijft wonen, heeft niet alleen te maken met de omgeving. Portugal maakt het Van Gaal ook fiscaal naar zijn zin. En met Van Gaal meer Nederlanders.
Dat merkt ook Erik Jansen, directeur bij Innovative Tax. Zijn bedrijf geeft belastingadvies. Niet alleen over het Nederlands- en internationaal belastingrecht, maar ook over de fiscale consequenties van bijvoorbeeld een emigratie naar Portugal. Maandelijks krijgt hij meerdere telefoontjes over het land.
"Het gaat om mensen die overwegen te emigreren naar Portugal. Ondernemers, vermogende particulieren en gepensioneerden die meer informatie willen", vertelt Jansen. "Sommigen hebben al een vakantiewoning in Portugal, komen er al vele jaren en willen er permanent verblijven."
Brasschaat
In de jaren 90 was het vooral België dat populair was. Vermogende particulieren die naar Brasschaat verhuisden of in de buurt van Antwerpen gingen wonen. Maar daar kwamen ze volgens de fiscalist op terug. Mensen konden er niet aarden en wilden terug.
Dat lijkt in Portugal anders te liggen. Hoewel Jansen zegt dat mensen 'vooral vanwege het aangename klimaat' verhuizen, hebben de Portugezen ook financiële regelingen opgetuigd om buitenlanders te lokken. Die zijn er vooral op het gebied van pensioen.
De zogeheten NHR-regeling is bedacht voor mensen met hoogwaardige kwalificaties maar ook gepensioneerden uit het buitenland. "Dat is wel een aantrekkelijke lokker. Je betaalt dan maar 10 procent belasting over je pensioen. Dat was eerst zelfs 0 procent. Een regeling die erg goed valt", weet Jansen. Voor de toepassing van het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal heeft deze regeling ook nadelen.
AOW
En er is nog meer goed nieuws voor pensionado's die in de Algarve of een ander gebied van Portugal verblijven. Over de uit Nederland afkomstige AOW hoeft géén Nederlandse loonbelasting afgedragen te worden (door de Sociale Verzekeringsbank), dankzij een zaak die is aangespannen door twee Nederlanders en waar nu iedere Nederlander die inwoner van Portugal is van profiteert.
En ondanks dat Van Gaal nog niet van de pensioenregeling kan genieten, is het volgens Jansen alsnog logisch dat hij in Portugal blijft. Om te beginnen ligt de inkomstenbelasting lager. In Nederland ligt het toptarief op 49,5 procent, in Portugal is dat 45 procent.
Al zal er wel een fiscale puzzel gelegd moeten worden.
Grensoverschrijdend
Dat zit zo. Van Gaal is belastingplichtig als hij in Nederland werkt. Werkt hij daarbuiten, dan betaalt hij (als Portugese inwoner) volgens het Portugese belastingrecht. "Je zal steeds moeten kijken waar hij fysiek werkt. Als hij coacht en wedstrijden bekijkt in Nederland, betaalt hij over die specifieke periode belasting in Nederland. Alles daarbuiten is voor de Portugezen", legt Jansen uit.
Al zegt Jansen dat de fiscalisten van Van Gaal en de Nederlandse Belastingdiensten daar vermoedelijk een akkoord over sluiten. "Dat komt vaak bij grensoverschrijdend werk voor. Bij trainers, bij spelers. Ik kan me goed voorstellen dat hij niet belastingplichtig wil zijn in Nederland, maar dat gewoon in Portugal wil zijn", aldus de belastingadviseur.
Wanneer Van Gaal gepresenteerd wordt en wie er opdraait voor de reiskosten (van Portugal naar Nederland), is niet duidelijk. De voetbalbond reageerde niet direct op vragen van RTL Z.